Kabinet elektrotehnike (soba 27)

Kabinet elektrotehnike

Kabinet elektrotehnike oformljen je 2000. godine. Omogućava upotpunjavanje teoretskih znanja laboratorijskim vježbama. Tek kombinacijom ta dva oblika nastave moguće je polučiti očekivane rezultate u usvajanju potrebitih znanja te stjecanju vještina i sposobnosti.

U ovom kabinetu elektrotehnike izvode se vježbe iz predmeta:

  • Osnove elektrotehnike 1.
  • Elektrotehnika
  • Elektronički sklopovi

Uz centralno upravljačko mjesto nastavnika kojim se upravlja svim priključcima na radnim mjestima učenika, kabinet je opremljen sa 16 učeničkih radnih stolova.

Imamo  elektroničke elemente, instrumente i ostali radni pribor neophodan za izvođenje vježbi.

U kabinetu na suvremeno opremljenim radnim mjestima učenici pokusima provjeravaju osnovne zakonitosti elektrotehnike usvojene na teoretskom dijelu nastave.

Vježbe se izvode s dvije skupine učinika jednog razrednog odjela (najviše pola razrednog odjela, odnosno najviše 16 učenika istodobno) u blokovima od 2 sata, što znači za svaku skupinu svaki drugi tjedan po 2 sata.

Učenici na vježbe trebaju doći pripremljeni. O svakoj vježbi učenik treba podnijeti pisani izvještaj na kraju sata.

Kabinet je svojim postojanjem poboljšao kvalitetu nastave iz područja elektrotehnike. Pomaže u poticanju učenika na samostalno rješavanje tehničkih problema uz mogućnost provjere funkcionalnosti. Zadaci se osmišljavaju tako da zahtijevaju mjerenje, obradu rezultata i izvođenje zaključaka.

Zalaganjem nastavnika  učenici su motivirani za dodatni rad što je rezultiralo zapaženim rezultatima na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima.

Od početka natjecanja naši su učenici svake godine Županijski prvaci.

Novim preustrojem takmičenja i oformljivanjem Međužupanijskih takmičarskih grupa (županije: Karlovačka, Primorsko-Goranska i Ličko-Senjska), nastavili smo s pobjedama.

Zbog tako dobrih rezultata svake smo godine izborili pravo sudjelovanja na Državnom takmičenju. I tamo smo bili odlični. Možemo se pohvaliti sljedećim uspjesima na Državnim takmičenjima:

 

  • 2002.  1. mjesto pojedinačno (Krunoslav Zaher) i 3. mjesto ekipno
  • 2003.  5. mjesto pojedinačno (Danijel Vranešić)
  • 2004.  3. mjesto pojedinačno (Danijel Vranešić)
  • 2005.  2. mjesto ekipno (Krunoslav Petrunić, Dario Domladovac)
  • 2006.  1. mjesto pojedinačno (Krunoslav Petrunić) i 1. mjesto ekipno (Krunoslav Petrunić, Nikša Skeledžija, Dominik Vrhovski, Mladen Đalto)
  • 2007.  8. mjesto Stjepan Lipnik

O oštroj konkurenciji i vrijednostima rezultata govori podatak da preko 60 strukovnih škola u Hrvatskoj u okviru svojih strukovnih programa ima predmet Osnove elektrotehnike.

Od školske godine 2008./09. promijenjen je način natjecanja tako da se uz znanja iz Osnova elektrotehnike provjeravaju i znanja iz Mjerenja u elektrotehnici.

O kabinetu piše: voditelj kabineta dipl.ing Dobroslav Šutalo

 

Skip to content