Limar

Limar izrađuje, postavlja i popravlja proizvode i dijelove proizvoda od metalnih (pocinčanih ili bakrenih) limova. Limar zaposlen u građevinskoj industriji u radionicama izrađuje limene cijevi i cijevne elemente, ležeće i viseće žlijebove, okapnice i rubne limove.

Majstor limar organizira rad u radionici i na gradilištu te vodi računa o utrošku materijala, vremena i energije za obavljanje nekog posla. Također, vrši proračun materijala i određuje cijene gotovih proizvoda.

Limar se također bavi i izolaterskim radovima. Osim u građevini, područje rada limara je i izrada limenih ormara, kutija i ostalog metalnog pokućstva; lijevaka, vedrica, raznog posuđa, lukova i dr. Poznavanje i razumijevanje tehničkih nacrta, volumena i oplošja tijela te trodimenzionalnog oblikovanja vrlo je važno u izradi limenih predmeta.

Elementi vrednovanja
  • Prosjek ocjena svih nastavnih predmeta zaokružen na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja (maximalni broj bodova =20,00)
  • Hrvatski jezik (7. i 8. razred; maximalni broj bodova =10)
  • Matematika (7. i 8. razred; maximalni broj bodova =10)
  • Strani jezik (7. i 8. razred; maximalni broj bodova =10)

Ukupni maximalni broj bodova: =50,00

Dodatni bodovi

1; 2; ili 3. osvojeno mjesto kao član skupine, u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, na državnom ili međunarodnom natjecanju u znanju iz: Hrvatskog jezika, Matematike, Stranog jezika, te Natjecanju mladih tehničara (po izboru škole).

Kontraindikacije/zapreke za rad

Uredan vid i dubinski (prostorni) vid, uredan sluh, raspoznavanje boja, uredna funkcija mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, stabilno stanje svijesti i uredna ravnoteža, redna funkcija kože na šakama i podlakticama, odsutnost alergije na profesionalne alergene.

Posebni uvjeti
  • obvezna Liječnička svjedodžba Medicine rada o nepostojanju kontraindikacija za željeno zanimanje
  • S obzirom da je Limar deficitarno zanimanje, Hrvatski Zavod za Zapošljavanje, Područni Ured Karlovac, snositi će troškove liječničkog pregleda medicine rada za ovo zanimanje. Nakon objave konačnih rezultata prvog upisnog kruga u srednju školu, učenici će Uputnicu za besplatni liječnički pregled podignuti u HZZ, PU Karlovac, Domobranska 19, drugi kat, soba 23, a na pregled će ići u „Ustanovu za medicinu rada i sporta „Trkulja“, Maksimilijana Vrhovca 11, Karlovac.
  • Ugovori o naukovanju za kvalifikaciju roditelj (skrbnik) učenika sklapa s obrtnikom ili poduzećem do 29.07.2020.
  • Popis obrtničkih radionica ili poduzeća s kojima možete sklopiti Ugovor o naukovanju: Limar_JMO
  • Cjelokupne troškove školovanja (udžbenici, didaktički materijal, prijevoz i smještaj u učenički dom) snosi Karlovačka županija.

 

Limar
Skip to content