1. veljače 2014. u kabinetu za automehatroniku održana je prezentacija EU projekta: „Eko – standardizacija i modernizacija opreme za održavanje ubrizgavanja goriva u poslovnim i privatnim vozilima„.

Voditelj projekta i vlasnik servisa BOSCH -TRŽOK Matija Tržok educirao je učenike u zanimanju automehaničar o načinu izvođenja suvremene dijagnostike na komponentama elektronički reguliranih sustava ubrizgavanja goriva za Diesel motore.

Sredstvima povučenim iz EU (85% vrijednosti) nabavljen je uređaj za ispitivanje i podešavanje komponenti Common rail sustava ubrizgavanja.

Korištenjem ovog tehnološki naprednog uređaja vrši se fino podešavanje komponenti (npr. injektora) čime se postiže manja potrošnja goriva, mirniji rad motora kao i manja emisija čađe u ispušnim plinovima (do Euro VI – normi).

Učenicima (i nastavnicima) je vrlo slikovito i jasno prezentiran postupak čišćenja, ispitivanja, popravka i kodiranja injektora Common rail sustava.

Realizacijom ovog IPA projekta odlično se dopunjava i IPA projekt koji se trenutno provodi u Tehničkoj školi: eksperimentalni četverogodišnji program u zanimanju AUTOMEHATRONIČAR .

Ova prezentacija je ogledni primjer dobre prakse, aktivne suradnje obrtnika i škole.

Nadalje je dogovorena suradnja u kojoj će učenici (automehaničari i automehatroničari) imati mogućnost praktičnog praćenja dijagnostike u novom prostoru servisa BOSCH-TRŽOK, u Poslovnoj zoni Logorište.

Petar Katalinić, dipl.ing.stroj.

Skip to content