Učenici Tehničke škole Karlovac obilježili su Dan ružičastih majica odnosno Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja s dvije geste kojima su htjeli odraslima ukazati na prisustvo i opasnosti vršnjačkog nasilja, ali i poslati važnu poruku vršnjacima da nisu sami. Ove godine taj se važan dan obilježava 22. veljače, pa imate priliku podržati ga i obući svoju ružičastu majicu.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici u znak potpore svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu obučeni u ružičaste majice kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.
Akcija je vrlo brzo postala globalna, a Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja koji obilježavamo zadnje srijede u veljači.

Naši učenici su ove godine za svoje sugrađane pripremili ružičaste poruke o nenasilju, podršci, toleranciji i ljubavi, koje su dijelili na karlovačkoj promenadi, ukazujući ljudima na važnost obilježavanja ovakvog dana. Na školskom igralištu formirali su ružičasto slovo T u znak podrške svima koji se nose s vršnjačkim nasiljem i njegovim posljedicama. Zašto T? T kao T-shirt, T kao Tehnička škola ili T kao tolerancija… T kao -tu smo za vas.

Ako ste žrtva vršnjačkog nasilja, potražite pomoć. Ako ste svjedok vršnjačkog nasilja, ne okrećite glavu, nego nasilje zaustavite i prijavite. Ružičastim majicama zamijenimo ružičaste naočale.

 

Skip to content