U utorak 7. prosinca 2021. održano je natjecanje učenika četvrtih razreda Tehničke škole Karlovac. Natjecanje je održano u prostorima škole u organizaciji profesora škole i zaposlenika Veleučilišta u Karlovcu (VuKA). Sama ideja nastala je u sklopu projekata KaRijERA i JA i STRuKA i TI čiji je cilj uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Karlovac u (pod)sektorima strojarstva, elektrotehnike i računalstva.

Natjecanje u podsektoru strojarstva pod nazivom “Konstruiranje pomoću računala u programu CATIA i 3D ispis” održano je pod mentorstvom prof. Ante Gagule (TŠK) i Maje Bogović (VuKA), a zadatak koji su imali učenici bio je konstruiranje zupčasto nazubljenog vratila. Kao kriterij za bodovanje uzeto je vrijeme izrade (30 bodova) i pravilno izveden model zupčastog nazubljenog vratila (190 bodova). Najbolje ocijenjeni model bio je isprintan 3D printerom.

Natjecalo se 10 učenika iz programa strojarski računalni tehničar i tehničar za mehatroniku. Ovo je njihov  ostvareni rezultat:

 1. Luciano Banjavčić – 180 bodova
 2. Teo Čurjak – 174 bodova
 3. Filip Pavičić – 160 bodova
 4. Josip Muić – 155 bodova
 5. Michael Brajković – 132 bodova
 6. Tomo Plemić – 120 bodova
 7. Yann Bartolić – 90 bodova
 8. Leonard Špelić – 80 bodova
 9. Lovro Pastuović – 75 bodova
 10. Filip Katavić – 52 bodova

Natjecanje u podsektoru elektrotehnike pod nazivom ‘Obrada, analiza i prikaz podataka mjerenja fotonaponskih panela’ održano je pod mentorstvom prof. Damira Jakšića (TŠK) i Tomislava Šančića (VuKA). Učenici su na natjecanju rješavali dva zadatka: pokus praznog hoda na fotonaponskoj pločici i pokus kratkog spoja na fotonaponskoj pločici. Nakon predaje zadataka ocjenjivao se rad tima, a na broj bodova komparacijski utjecalo je i vrijeme predaje rezultata.

Na natjecanju je sudjelovalo 10 učenika podijeljenih u pet nasumično odabranih timova iz programa elektrotehničar. Njihov poredak po timovima je sljedeći:

 1. Fabijan Brezović i Mihael Purgar – 40 bodova
 2. Laura Bujan i Oliver Živčić – 36 bodova
 3. Marko Jurčević i Dino Višnjić – 32 bodova
 4. Ivan Rendulić i Adrian Mravunac – 24 bodova
 5. Igor Salopek i Lovro Kasunić – 22 bodova

Drugi dan samog događaja, 8.12.2021., ravnatelj škole Ivan Janković proglasio je pobjednike, zahvalio i čestitao natjecateljima te im podijelio simbolične nagrade. Kratki film o samom natjecanju biti će uskoro dostupan na KA-UČ TV-u.

 

Skip to content