Dan engleskog jezika obilježava se 23. travnja svake godine, na datum koji se tradicionalno slavi kao rođendan i obilježava kao dan smrti Williama Shakespearea. Inicijativom Odjela za javno informiranje Ujedinjenih naroda 2010. godine uvedeni su dani za svaki od šest službenih jezika UN-a, s ciljem promicanja višejezičnosti i kulturne raznolikosti.

Povodom Dana engleskog jezika, Tehnička škola Karlovac 25. travnja održava dan otvorenih vrata koji organizira aktiv engleskog jezika. U predvorju škole bit će održana humanitarna prodaja svijeća s citatima iz djela Williama Shakespearea koje su s nastavnicama Sandrom Tomac Lovasić i Helenom Jajčević izradili učenici.

Sredstva prikupljena prodajom pomoći će nekome od učenika Tehničke škole u teškoj financijskoj ili obiteljskoj situaciji, a odluku o tome kome su najpotrebnija zajednički će donijeti razrednici i stručna služba škole.

Osim humanitarnog karaktera, svijeće imaju i onaj ekološki. Naime, izrađene su od vrijedno sakupljanih limenki iz domaćinstva kojima su uklonjene naljepnice i ostatci ljepila, odrezani oštri dijelovi te su obojene temeljnom bojom i slojem završne boje, obje na bazi vode. Na kraju su ukrašene tehnikom decupagea, a motive smo također dizajnirali sami u programu Canva i ispisali na rižin papir, koji je bio najpogodniji medij za prenijeti ih na limenke.

Uloške smo kupili kod karlovačkog proizvođača svijeća, čime smo još jednom pokazali da pazimo na naš ugljični otisak, ali i podržavamo razvoj lokalnog poduzetništva.

Pozivamo sve zainteresirane da nas posjete na danu otvorenih vrata 25. travnja od 9 do 18 sati i odaberu svijeću sa zanimljivom porukom za sebe ili za poklon, ali i pogledaju prezentaciju o Williamu Shakespeareu te riješe naš kviz o engleskom jeziku.

 

Skip to content