Obilježavanje Dana planeta Zemlje u sklopu projekta „Our gift to future students“

Učenici 3.a razreda Tehničke škole Karlovac na nastavi engleskog jezika s nastavnicom Helenom Jajčević od studenog provode projekt pod nazivom „Our gift to future students“ prijavljen u međunarodnom pokretu Green Apple Day of Service (#GreenAppleDay)

Radi se o jedinstvenom pokretu koji ujedinjuje škole diljem svijeta kako bi se naglasila važnost uloge koju škole igraju u pripremi budućih generacija ekološki osviještenih ljudi i vođa na polju održivosti. Učenici svojim akcijama stječu praktično iskustvo s održivošću, sudjelovanjem u razvoju društva, ekološkom pismenošću i vještinama vođenja projekta.

Sudjelovanje učenika 3.a razreda počelo je još u studenom, kada su na satu engleskog jezika gledali događaj uživo u organizaciji British Council-a pod nazivom Education exchange: How can schools go carbon neutral?. Cilj je bio da se učenici zainteresiraju za pitanja očuvanja i zaštite okoliša, ali i vide koliko se lako u njih uključiti i donijeti određene promjene. Nakon toga je na nastavnim satima uslijedio niz tema vezanih za zaštitu okoliša (ugljični otisak, recikliranje, fair trade pokret, održivost, zaštita voda, kvaliteta zraka, ugrožene biljne i životinjske vrste, ekološke katastrofe) kako bi učenici usvojili potreban vokabular i vještine na engleskom jeziku, ali i dobre prakse koje će postati dio njihove svakodnevice.

Povodom svjetskog dana voda učenici su u ožujku izradili plakat s temom kako smanjiti potrošnju i očuvati izvore pitke vode, te su donijeli važne odluke o tome kao sami mogu tome doprinijeti. Nakon toga, jedan je učenik bio zadužen za praćenje kvalitete zraka u Karlovcu, Zagrebu i New Yorku preko aplikacije IQAir, te je rezultate prezentirao ostalima. Drugi učenik je bio zadužen za praćenje krčenja šuma i velikih promjena u izgledu krajolika na području Karlovačke županije te je također svoja saznanja dijelio s ostalima. Ususret Danu planeta zemlja, učenici su izradili dva plakata koji su izloženi u prostoru škole, jedan sa svim aktivnostima koje škola već radi po pitanju zaštite okoliša i održivosti, a drugi s onim što bi još mogla i trebala poduzeti.

Učenici se nadaju da će neke od njihovih ideja ugledati svjetlo dana već do kraja ove školske godine, a budući da se radi o učenicima završnog razreda, raduje ih činjenica da će neke od svojih ideja i rezultata ostaviti u nasljeđe sljedećim generacijama.

#GreenAppleDay

Skip to content