U sklopu eTwinning projekta „Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama“, pokrenutog kako bi omogućio povezivanje vukovarskih gimnazijalaca s učenicima Tehničke škole Karlovac, a s ciljem upoznavanja specifičnosti života osoba s posebnim potrebama, Miroslav Vrankić, doktor znanosti i redoviti profesor na Tehničkom fakultetu sveučilišta u Rijeci, u četvrtak 20. svibnja 2021. u 19 sati održat će predavanje “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji”.

Dr.sc. Miroslav Vrankić, zaslužan je za nekoliko tehnoloških pomagala koji uvelike olakšavaju život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te je jedan od sto najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. Osnovao je i pokrenuo tvrtku E-Glas (www.eglas.hr ) 2009. pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci čija je misija pomaganje osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Zajedno sa svojim timom osmislio je prvu hrvatsku logopedsku vježbenicu ” Koko i Srećko” namijenjenu djeci s artikulacijskim poremećajima. Osmislili su i sustav Servus za upravljanje domom pomoću govora kako bi osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke mogli upravljati svojim domom samo uz pomoć govora. U suradnji s udrugom Neuron iz Zagreba razvili su softver Serwantess, komunikator namijenjen osobama s ALS-om koje ne mogu govoriti i ne mogu se služiti rukama. Softver uz pomoć posebnog uređaja za praćenje pogleda omogućava osobama komunikaciju pogledom, pri čemu softver izgovara sve što osoba napiše svojim pogledom na ekranu. Razvili su i softver ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja a koji je namijenjen djeci koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih.

Profesor Vrankić je na riječkom Tehničkom fakultetu osmislio kolegij Asistivna tehnologija, s ciljem da potakne studente na učenje o humanoj tehnologiji koja olakšava život osobama s invaliditetom te radi na sustavnoj edukaciji o asistivnoj tehnologiji pri čemu je u partnerstvu s Tehničkim fakultetom u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu organizator konferencije ATAAC o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji.

Kako je svoju želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim tehničkim znanjima, profesor Vrankić otkrit će nam u svom predavanju “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji”  u četvrtak 20. svibnja 2021. u 19 sati. Pridružite nam se putem poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/84979574846?pwd=NEUxRmJQTDRnTXBxb040QjNSZFdPZz09

(Meeting ID: 849 7957 4846    Passcode: tBj2dY)

Skip to content